FINNS DET KÄNDISAR I UPPSALA?

Såhär skriver krönikören Susanna Lans:

Skärmavbild 2015-01-11 kl. 22.55.42

 

Och i så fall … vem sjutton skulle det vara?

Jag har funderat ett tag på varför Uppsala inte har nån RIKTIG kändis. Då menar jag nån av Mikael Persbrant, Zlatan eller Madonna-typ. Som A-L-L-A vet vem det är, vad de gör och hur de ser ut. Någon som A-L-L-A tycker någon om och som A-L-L-A känner igen på stan.

Jag har skaffat mig en definition av kändis för att sortera i mitt sökande: En person som både min mamma, min dotter, alla i mitt fikagäng på jobbet och jag själv vet vem det är och hur den personen ser ut.

Så … here we go!

Kollar man in Wikipedias lista på kända upplänningar hittar man till exempel Birgitta Dahl, Ove Thörnqvist och Marcus Ragnarsson.

Dahl är ju rätt känd fortfarande, men min 9-åriga dotter har så klart inte en susning. Dock känner hon till Ove och det gör banne mig fikakollektivet också. (Mamma är given där.) MEN, han bor ju inte kvar i Uppsala vilket gör det hela lite tveksamt. Samma sak med Veronica Maggio.

Marcus Ragnarsson är fd hockeystjärna vilket begränsar kändisfaktorn lite. För hur man än vrider och vänder på det hela så finns det en ganska stor del människor som är helt blanka när det gäller kunskap om idrott och dessa kändisar. För dem måste man vara Zlatan för att fastna.

Kändis betyder rätt och slätt ”känd person” enligt Svenska akademiens ordlista. Inte nödvändigtvis en känd person i positiv bemärkelse alltså, vilket gör att namn som Helge Fossmo och Tjock-Steffe kvalar in här. Dock bor ju i alla fall Fossmo också på annan ort för tillfället…

I början av februari presenterar nätverket Relation sin årliga lista över Uppsalas 50 starkaste personliga varumärken. Topp-10 förra året såg ut så här:

1. Cecilia Wikström, EU-parlamentariker
2. Mattias Klum, fotograf
3. Ebba Busch Thor, politiker
4. Peter Englund, ständig sekreterare Svenska Akademien
5. Hans Rosling, professor
6. Hanna Stjärne, publisher UNT
7. Anders Wall, stipendieutdelare och föreläsningsarrangör
8. Klaus Pontvik, gitarrfestivalgeneral
9. Ola Andersson, idrottsprofil
10. Linus Tunström, teaterchef

Året innan såg det ungefär likadant ut …

Spontant kommer man på Elsy JohanssonKrog-Lasse SvenssonLisa AnckarmanNiklas ZennströmStefan Hanna, Jonas CurlingJacke Sjödin, kanske någon i LabyrintMika Kohonen …
Men ingen, vare sig på min snabba lista eller på Relations varumärkestopp, kvalar in som fullblodskändis enligt mina kriterier.

Carl von Linné har ibland kallats för världens mest kände svensk. Det ska vi såklart vara stolta över, men det känns inte superfräscht 2015.

Fast … det kanske är bättre med många halvkändisar än EN Zlatan. Jag vet inte, men nog sjutton känns det lite ospännande ändå?

Heja Uppsala//Susanna

Vad tycker DU?

Posted in: Intervju & Media

You might also like

Ellinor Bjurström - KUBtest vecka 13 Ellinor Bjurström - Alla hjärtans dag Paulina Danielsson - Bloggrik vid 15. Sponsored - Glitter Black Weekend 30% Sponsored - Ur&Penn Upp Till 90% Ellinor Bjurström - Utvalda artiklar om vårt avslöjande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *