Jag är förbannad. Förbannad över att så extremt många unga tjejer och kvinnor går runt på starka hormoner och ska klara sig genom dagarna som om man mådde bra. Det ska jag berätta för er att det gör man inte. Kroppen luras att tro att man är gravid vilket leder till att man får ont i körtlar, kan få plötsliga depressioner och andra vidriga personlighetsförändringar. Vissa påverkas mer och vissa påverkas mindre men alla påverkas på något sätt. För två månader sedan tog jag steget, efter att jag haft ångest flera timmar per dag i flera månader, att sluta helt med hormonerna som jag tagit sedan jag var 16år gammal. Jag har alltså tvingat min kropp att ta hand om starka hormoner i 10år. Det var mitt eget val att sluta helt. Även om jag var rädd för vad det kan bli för konsekvenser och vad folk skulle säga. P-piller är så vanligt att man blir betraktad som konstig om man inte tar det.

Nu såhär i efterhand är jag helt chockad. Chockad över hur bra jag mår i kropp och själ. På några veckor var jag botad från min ångest. Jag är här och nu, jag skrattar oavbrutet, har ännu fler bättre ideér, älskar livet ovillkorligt och känner mig stabil och fri. Fri i min egen kropp. I efterhand förstår jag även att det var inte bara dessa sista månaderna som hade varit kämpiga för mig. Det var bara för att dom var så vidriga som jag kände av det på riktigt och tog steget att sluta med p-piller. Jag har för sjutton haft lätt till gråt, blivit onödigt irriterad och fått ont i buken och brösten i onödan, i 10år. Och klaga ska man inte göra heller. Det är bara såhär det är att vara kvinna. ”Det går upp och ner”, sa barnmorskan till mig när jag var på gynundersökning för att kolla vad som var felet med min kropp efter kräkningar, ångestfyllda morgnar och allmän nedstämdhet. Jo, tack. Men jag vill inte att det ska gå upp och ner i mitt liv i onödan. Jag har bara ett liv att leva och jag tänker vara stabil.

Fy fan, säger jag bara. P-pillrena höll på att förstöra mitt liv.

Flera av mina vänner har också slutat helt och alla uttrycker sådan otrolig lättnad. Dom kan äntligen vara sig själva!

Nu är jag tillbaka, starkare än någonsin. Jag känner mig som 10åriga Lisa. Vild, stark och fri.

carin wester reva
Foto:
Ida Zander

Men hörrni, tänk på att det är viktigt att skydda sig om du inte vill bli gravid. Så sluta inte bara och strunta i konsekvenserna. Jag har bl.a en jättebra app som heter P-tracker som hjälper mig mycket. Den rekommenderas starkt!

You might also like

Paulina Danielsson - AH CLINIC Paulina Danielsson - Love life osv. Ellinor Bjurström - Ultraljud vecka 21 - rutinultraljud Sandra Lindahl - WANTIES
 • Tilda

  JAG HÅLLER VERKLIGEN MED!!!!! Åt p piller i 2 år och trodde att det var något fel med mig, kände mig nedstämd ofta, superkänslig och fick lätt världens utbrott. Påverkade mitt förhållande med min pojkvän extremt mycket…. Slutade för 3 månader sen och jag känner mig som en ny människa!!! Bästa beslutet på länge, känner mig lycklig och positiv. Livet känns plötsligt så himla enkelt och jag tar allt med en klackspark, tvärtemot hur jag var förr. Kan inte fatta hur mycket det där pillrena påverkade mig och många andra!

 • lices

  Åh, jag blir så glad att du berättar att du slutat! Precis det du beskriver har jag också gått igenom. Förhållandet utsätts och man känner sig som en jävla skithög. Många styrkekramar till dig!!

 • Louise Karenus

  Hej Lisa 🙂
  Nu var jag ju bara tvungen att kommentera 🙂 Viktigt inlägg du skriver! Trots att jag varit osäker på om jag ens har påverkats av hormonerna så har jag valt att sluta. Jag menar, hur lätt är det att säga, då man i över 10 års tid har tillfört hormoner i sin kropp. Men till slut tog jag steget ändå efter en massa efterforskningar och en stor dos avskräckande känslor i och med det. Jag använder mig nu av Natural Cycles. Och skriver därför till dig för att tipsa om det! Efter över 2 månaders användande känns det som det bästa beslutet någonsin. Även om det tar månader innan verktyget har lärt sig min kropp. (du kommer förstå om du läser). Ett tips bara, på ett hormonfritt preventivmedel! Och deras service är oslagbar!

  www. naturalcycles.com
  http://blondinbella.se/2015/02/powerpar-2/

  Kram kram

 • Kanie

  Jag har också precis slutat med både P-piller och en hemsk P-stav.
  I mer än ett halvår var jag inte mig själv, framförallt de senaste 4 månaderna.. Blev lätt arg, irriterad, grät för ingenting och fick depression i form av minskad livslust. Jag googlade runt och fann ett hopp om att jag inte är en sådan som person utan att jag har en hemsk pstav som påverkat mig och gett mig rejäla hormonrubbningar, mycket riktigt.. Redan från dag 1 efter att jag tagit bort staven mådde jag mycket bättre och kände mig fri. Kände mig piggare, friare och mer stabil samtidigt som jag skrattade åt hur jag inte var mig själv med pstaven. Så glad jag blev över att slippa P-piller och P-stav och aldrig mer sade jag efteråt. 🙂

 • Melodi

  Bra gjort! Natural cycles is da shit! Dock är det lite kämpigt att komma ihåg att ta tempen, men funkar 100%.

 • Milina

  Så himla sant och tycker alla borde läsa detta! Jag använder mig utav en p-dator, vilket är en termometer man tar varje morgon som lär sig ens menscykel osv. Den är 99,3% säker och funkar super!

 • Sara Husén

  Så olika det kan vara! Jag har aldrig mått så bra som när jag ätit P-piller 🙂 Regelbunden mens, noll humörsvängningar (humör hade jag ju kvar såklart men slapp att gå från superglad till ledsen till glad inom loppet av 1h), ingen mensvärk, inga ägglossningar med illamående osv osv… Att sluta med dem för att bli med barn var ”ångestladdat” (nu blev jag gravid på 2 månader som tur var 🙂 ) och det ska bli intressant att se hur kroppen reagerar efter avslutad amning!
  Nåja, oavsett om det var bra för mig så tycker jag det är bra att du poängterar att INGEN människa ska använda preventivmedel/metoder man inte mår bra av! Och genusmänniskan i mig funderar över om det var män som blev gravida hade det nog funnits mååååånga fler metoder/medel för att förhindra oönskade graviditeter att välja mellan 😉

 • Denise

  Bort med hormoner! Har testat naturalcycles, och är jättenöjd! 5 månader in nu, har aldrig mått bättre!

 • Marielle

  Testa Natural Cycles! En app där man för in temperaturen varje dag som visar röda och gröna dagar, alltså när du kan och inte bör ha sex för att inte bli/eller för att bli gravid.
  Jag klarar inte hormoner efter mitt andra barn kom, och har börjat använda appen. Kostar dock pengar, men ska vara säker! Jag gillar den! Kolla in den!
  https://www.naturalcycles.com/#!ncprevention

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *