Jag och en manlig vän tittade på NHL häromdagen. Högsta ligan i hockey. Plötsligt blev det paus i matchen och tre vindbitna, äldre herrar i full kostym visas i en lyxig studio för att kommentera matchen. ”Jag har aldrig sett tre äldre damer i balklänningar diskutera sport, undra varför.” säger jag. ”För att hockey för killar drar in miljarder” är hans svar. Jag, som tänkt i dessa banor flera gånger tidigare och vet att svaret är djupare rotat än vem som drar in mest cash tar ett djupt andetag och säger. ”Och varför tror du att det är så? Att kill-hockey drar in miljarder och tjej-hockey knappt existerar på TV?”. Då kommer det. Anledningen till att jag skriver den här texten. Hans svar. Det kommer som en porlande bäck som runnit på samma ställe i hundratals år ”För att killsport är mer intressant att titta på, det går snabbare och händer mer. Killar är bättre byggda fysiskt för sport”. Min mage vrider sig och hjärtat slår snabbare. Jag har hört det förut. Jag har hört det sedan mina kloka flicköron lärde sig höra och förstå. Men den här gången var det en gigantisk storm som väcktes i mig. Min hjärna gick på högvarv. Jag försökte tänka klart trots att ett täcke av ilska gjorde det svårt att få fram ett rationellt svar ”Tjejer är inte sämre på sport, män har bestämt vad som ska visas och vara rätt i alla tider och därför har vi aldrig fått chansen.” Då kommer nästa smäll. Ett hånskratt följt av ”Nu låter du riktigt dum. Vilka är det som håller med dig om detta? Dina tjejkompisar eller? Jag fattar hela den här feministgrejen men du tar du det här alldeles för långt. 
Inte är vi bara sämre på sport, vi går alldeles gör långt när vi försöker skapa jämställdhet också.

Jag gick ut ur rummet och denna text blir mitt svar till honom.

Män har styrt världen så länge ett styre har funnits. De har varit kungar, mediachefer och statsministrar 5-ever. Så länge sport har funnits så har män tagit plats, sålt ut arenor, tjänat miljoner och fått priser i TV på bästa sändningstid. Detta är inte på grund av att killar är snabbare, starkare eller roligare att titta på utan för att det är just män som även bestämt vad som är värt att titta på och vad vi ska tycka om. Män styr media. Män styr oss.

Så länge vi kvinnor kunnat gå har vi blivit matade med uttryck som ”slåss som en tjej”, ”damfotboll är inte fotboll” och blivit tvingade att använda ”kärring-trät” i brännboll för att inte göra bort oss för mycket. Så länge vi kvinnor kunnat gå har vi fått veta att män har bättre bollkänsla, är bättre på att dribbla och hör hemma i proffslagen. Detta är alltså ren och skär hjärntvättning. Hur utvecklar sig en person som får höra att den är dålig på någonting hela sin uppväxt? Sällan väcks då ett intresse inom ämnet och ännu mindre ett självförtroende. Det är ett under att så många tjejer spelar fotboll, basket, hockey och innebandy när media, våra pappor, brorsor, killar i klassen och vänner sagt till dem att de inte är byggda för det fysiskt och aldrig kommer komma så långt som sina idoler.

Världens största sport är e-sport. TV-spel online. Men även denna sport är mansdominerad, kors i taket! Så vitt jag vet så går det inte många kilometer i timmen under matcherna och borde därför, enligt tesen över, vara en perfekt sport för oss tjejer som inte är lika snabba som männen. Men kanske är kvinnors hjärnor helt enkelt inte rätt byggda för e-sport? Eller är kanske din hjärna bara byggd för att tro det?

 

Posted in: Personligt

You might also like

Sandra Lindahl - Älskade River Island Paulina Danielsson - AH CLINIC Ellinor Bjurström - Alla dessa rubriker Caroline Roxy - QUEEN OF SNOW
 • frida

  Så bra och så viktig text! När jag var liten var min största dröm att bli fotbollsproffs och spela för brasilianska herrlandslaget. Rätt orimlig dröm då 1. Kvinnor blev inte proffs. 2. Jag är inte man. 3.jag är inte från brasilien, jag är från sverige. Men. Min pappa, Han sa ”ja, så länge du jobbar hårt och kämpar för din dröm så kan du bli vad du vill”! Jag känpade med mina föräldrars glada hejjande i ryggen. Jag blev vid 25 års ålder det andra svenska kvinnliga utlandsproffset i sveriges historia, inte i brasilien… Men på cypern. Där levde jag gott på fotbollen i 8 år. Jag tackar min pappa för det! Inget var omöjligt!

  • wro_admin

   Lisa: Jag blir så HIMLA glad över din text och stooort, stort grattis! The sky is the limit och jag önskar att alla kvinnor kunde få en liten bit av din fantastiska styrka och att alla pappor fick en bit av hans mod!!

 • Jonna

  Har vi nu gått så långt att vi förnekar alla biologiska skillnader mellan män och kvinnor? Inte bara de psykologiska skillnaderna utan även de fysiologiska som att män är fysiskt starkare och större? Det är precis sån här galenskap folk syftar på när de säher att feminismen har gått för långt, det totala verklighets och vetenskapsförnekandet.

  • wro_admin

   Lisa: God morgon Jonna (eller troligtvis Johan).
   Förstår inte varför så många blir upprörda över artikeln. Det jag skriver stämmer ju enligt fakta. Att män dominerar majoriteten av dagens sporter beror på att sporten är utformad för män, av män, för män, så män kan titta på den i gemenskap med andra män.
   Texten handlar inte om vem som har den fysiska förmågan. Även det finns det fakta på och ingenting jag skulle ställa mig emot.
   Trevlig onsdag <3

   • Jonna

    Ja alla kvinnor måste naturligtvis hålla med Lisa, annars är de män. Vems ansvar är det att utforma sporter utformade för kvinnor så kvinnor kan titta på den i gemenskap med andra kvinnor? Det är väl enbart kvinnors ansvar? Bara bygga upp sådana sporter och starta en kvinnlig supporterkultur så är problemet löst. Tjejer har ju lyckats bygga upp en hel bloggkultur där massvis med unga tjejer nu tjänar pengar på sitt bloggande (långt fler än killar), varför skulle vi inte lyckas likadant med att skapa egna sporter? Vi kan inte bara skylla allt på män och be dem ordna upp allting åt oss. Det finns något som heter eget ansvar. Om lika många tjejer skulle gå på damallsvenskan som killar går på herrallsvenskan tror du vi hade sett de skillnader vi ser idag? Intresset finns inte helt enkelt och det är ingen annans fel än vårat eget.

 • Johnny

  Oj, är det inte en text som säger emot sig själv lite? Det finns mängder med e-sportare som är kvinnor. Tyvärr vinner de aldrig, så därför har de valt att spela i egna ligor. Varför? Vem vet, fysiken ställer inte till det här. Kanske är de inte lika villiga att spela 12 timmar om dagen för att bli bra, utan vill umgås med vänner och ha ett liv vid sida av? Jag är tämligen säker att det finns betydligt fler män än kvinnor som fixeras vid en enda sak, som dataspel, frimärkssamlande, modelljärnväg. Detta leder till fler män som är duktiga än kvinnor.
  Finns säkert strukturer bakom som påverkar, skulle det finnas ett VM i Facebook eller Snapchat eller liknande skulle förmodligen kvinnor ligga bra till.

  Kanske är det detta texten vill visa, även om jag inte ser det riktigt, dvs. att de idrotter som anses fina är sådana idrotter som lockar till sig killar, vilka på grund av sin fysik (t.ex. fotboll) och förmåga att uppslukas (t.ex. e-sport) gör att de blir bättre än kvinnor?
  Och att kvinnor med rätt förutsättningar skulle kunna tillåta sig att uppslukas lika mycket som vissa män, och strunta i sociala interaktioner mm för att bli bra i t.ex. e-sport?

  När jag läser texten verkar den mer peka på att kvinnor inte är sämre på de sporter män är bra på, vilket förstås är helt fel. Män är bättre än kvinnor på de sporter som de flesta är intresserade av. T.ex. fotboll, ishockey, e-sport, boxning.
  Det intressanta är att män oftare är bättre på sporter där fysiken inte sätter hinder i vägen, t.ex. skytte, e-sport, schack.
  Det finns kanske en förklaring i att män utifrån forskning utmärks av att ha fler personer med extremt lågt iq och mer personer med extremt högt iq, medan kvinnor har en jämnare fördelningskurva?
  Sedan kan diskuteras om iq är ett mått på intelligens eller bara ett mått på att man är olika bra på det som mäts.

  Om det i stället är så att texten menar att dessa ojämlikheter i sportvärlden beror på att sporterna premierar styrka, ”nördighet” och liknande så håller jag helt med.
  Förmodligen kan man skapa nya sporter som i stället premierar andra egenskaper, och då skulle kvinnor säkert ha bättre förutsättningar att lyckas.
  Frågan är hur dessa sporter ska se ut, och det finns alltid en möjlighet att mäns förmåga att uppslukas gör att de lyckas bra även i dessa nya sporter.

 • frida

  Hej Johnny.
  Jag måste faktiskt säga att du har fel här. Jag spelar fotboll. Jag är kvinna. Jag är också bättre än väldigt många män på just fotboll. Jag var proffs, tjänade riktigt bra med pengar, levde alltså på det. Och fick höra från flera herrtränare i högsta ligan att de önskade jag kunde stå i deras mål eftersom jag var bättre än deras egen målvakt. Tyvärr fick jag ju inte det, eftersom jag är kvinna. Vad jag vill ha sagt är alltså att jag har alltid haft vuxna omkring mig som stöttat (som barn), ledare som trott och satsat på mig som ungdom och vuxen. Jag fick bra förutsättningar (mycket pga min medfödda talang såklart men också pga mitt jävla anamma ) och kunde därför utvecklas och bli minst lika duktig och i många fall Bättre än mina manliga fotbollskollegor. Mycket handlar om Vilka förutsättningar man får. Kvinnor får i sportsammanhang oftast de sämsta.

  • Johnny

   @Frida, självklart kan en kvinna vara bättre än många män.
   Jag tror vi borde jämföra dig som proffsspelande kvinna med en proffsspelande man, och då är det förmodligen inte så längre.
   Så vitt jag vet finns inget hinder att ha en kvinna i ett fotbollslag, det heter egentligen inte herrfotbollslag, utan bara fotbollslag, att du inte fått göra det kanske beror på att de hade andra som de tyckte var bättre, eftersom utbudet av elitsatsande män är större, säkert för att de har bättre förutsättningar (eller så var detta så länge sedan att reglerna kanske skilde sig mot idag). Mäns betydligt större muskelmassa spelar säkert roll också, och att det är en fördel att vara lång, vilket betydligt fler män är.
   Jag tycker personligen att kvinnors fotbollsspel är roligare att titta på, eftersom tekniken lyfts fram mer, och det är ett betydligare renare spel, utan alla filmningar mm som genomsyrar mäns fotboll. Jag var för övrigt bekant med vad jag tror är Sveriges första utlandsproffs inom kvinnofotbollen, och tror inte jag har några fördomar (som jag är medveten om).
   Tyvärr är det ett faktum att många pojklag slår landets bästa kvinnolag, inkl landslag.
   Inte för att kvinnor är sämre sett till förutsättningarna, utan för att förutsättningarna inte är desamma, främst biologiskt.
   De sämre träningsmöjligheterna mm gör inte saken bättre.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/fran-ratad-till-hyllad
   http://www.expressen.se/sport/kronikorer/patrick-ekwall/ekwall-var-inte-radd-de-stjal-inte-fotbollen/
   https://juliastankebank.wordpress.com/2013/01/18/skillnader-mellan-konen-i-avseende-traningsprestationer/
   Här är en intressant artikel som visar att kvinnor i alla fall teoretiskt kommer ifatt män i tex uthållighetsidrott: http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/38/38414_forskn.dag09_henriksson-larsn.pdf

   Fast som jag skrivit så hoppas jag att Lisas text egentligen handlar om att idrotten idag premierar muskelmassa och egenskaper män biologiskt har mer av och kvinnor mindre. Inte alla män/kvinnor, men generellt.

 • wro_admin

  Lisa: Tack för att du finns Frida <3 lycka till med allt du tar dig för i framtiden.

 • frida

  Detsamma Lisa. Du är en inspiration för mig och många andra kvinnor. 👊 Stay strong! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *